Romana Lysoňková
zdroj nahraný příspěvek
uloženo z Jídlo za které se můžu pochválit
vloženo 25.11.2017
Recept na rajský protlak
Také při svém vaření hojně užíváte rajčatový protlak? Recept je jednoduchý. Nemusíte se ničeho bát : )
Ingredience
zralá rajčatacukr
sůl
Zavařovací hrnec. Šroubovací sklenice.
Příprava
Omytá rajčata si pokrájejte na menší kousky, aby se rychleji rozvařily. Použijte hrnec se silnějším dnem, já používám klasický 5 litrový "papiňák". Pokrájená rajčata posypte lžičkou soli, rychleji pustí vodu.Rajčata občas promíchejte a přiveďte k varu. Vařte cca 30 minut. Rajčata pouštějí pěnu, dobrým indikátorem, že je vše dostatečně povařeno je, že pěna začne opadávat. Původní obsah se zredukuje asi o 1/4.
Tyčovým mixérem rajčata rozmixujte. Pokud se na povrchu ještě objeví pěna, tak vše ještě povařte tak dlouho, aby zmizela všechna pěna. Na ten 5 litrový obsah ve výsledku přidávám 3 lžíce cukru a 2 lžičky soli.
Pomocí nálevky a naběračky začněte plnit do sklenic. Pečlivě otřete závity sklenic, pokud vám někde ukápl protlak a pořádně sklenice utáhněte.
Nalijte si vodu na dno zavařovacího hrnce, znovu skontrolujte, že všechny sklenice jsou dotažené, někdy potvůrky působením teplého obsahu mají tendence povolit : ) Naskládejte do hrnce a přiveďte na teplotu 98 °C a sterilujte při této teplotě 40 minut.
A je hotovo : )
Co nepodcenit
Sklenice pro zavařování musí být dokonale čisté, radši si je před zavařováním omyjte. Nám se osvědčily šroubovací sklenice, lépe drží. Zavařujte v zavařovacím hrnci, jiné metody (mikrovlnka, trouba) u tohoto receptu nemám vyzkoušené a byla by škoda kdyby vám to kvůli experimentální metodě splesnivělo :(Přeji hodně dobrých omáček, italských i českých : )
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.