Kristýna Škrancová
zdroj nahraný příspěvek
album Dezerty
uloženo z Zajímavé dezerty
vloženo 11.04.2015
Letní ovocný koláč
Všechno nám teď zraje, meruňky, broskve, maliny, borůvky... Udělejte si dobrý domácí koláč.
Množství těsta na 2 koláče
Ingredience
těsto
2 hrnku mouky (můžete použít i 1 hladké + 1 celozrnné mouky)3 špetky soli
1/4 hrnku cukru (nebo javorového sirupu)
200 g studeného másla na malé kostičky
1/3 hrnku studené vody z lednice
drobenka
1/3 hrnku polohrubé mouky1/3 hrnku cukru
50 g studeného másla na kostičky
náplň
Podle fantazie a sezóny, já jsem na svůj koláč použila:4 nektarinky ( nebo meruňky, broskve)
6 jahod (nebo maliny)
hrst boruvek
1 velkou lžici cukru (pokud je třeba – podle chuti jak je ovoce sladké)
1 velkou lzici mouky (aby "vypila" vodu z ovoce)
trochu citronové kůry když máme
Příprava
Připravte si drobenku, prohněťte všechny ingredience, do drobivé konzistence a uložte do lednice.Studené máslo si nakrájejte na malé kousky. Promíchejte si mouku se solí a cukrem. Máslove kousky obalime moukou a pak hňetem až těsto bude takové drobenkové ale přitom tam musí jakoby byt male kousky jako hrášek : ) Pak přidáváme postupně vodu a hněteme až se těsto hezky spojí, když nám zbyde voda vevadi. (Tento koláč samozřejmě mužeme dělat v hnětači, ale musí tam byt nožova násadka aby máslo rosekala). Rozdělime těsto na 2 díly a zabalime do plastiku a dame alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Při válení těsta tam musí být vidět kousky másla. Ovoce nakrajime na menší kousky a dame do toho velkou lžíci mouky a lžíci cukru, zamichame, mužeme nastrouhat trochu citrónové kůry.
Troubu si rozpalte na 200 °C, pečte 20-25 minut, je třeba to hlídat muže to byt i méně podle trouby, prostě klasicky do zlatova : )
Dame pečici papír na plech. Rozvalime půlku těsta na hladké mouce kolo asi jako jídelní talíř a i třeba trochu víc. (Při válení těsta tam musí být vidět kousky másla, tak poznáte, že jste těsto správně připravili). Na těsto, středové 2/3, rozprostřeme ovoce okraje, 3-4 cm, ohneme přes ovoce. Posypeme polovinou množství drobenky.
Druhou půlku těsta můžete zpracovat stejným způsobem hned, nebo si udělat čerstvý koláč druhý den.
Dobrou chuť Markéta
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.