Kalkula�ka hubnut�

Lucie P.

zdroj nahraný příspěvek

vloženo 28.08.2013

19 x uložení
3 x komentář

Recept na rajský protlak

Také při svém vaření hojně užíváte rajčatový protlak? Recept je jednoduchý. Nemusíte se ničeho bát : )

My se bez rajského protlaku neumíme obejít používáme ho na recepty od klasické rajské omáčky až po italské omáčky s bazalkou a oreganem na těstoviny. No a samozřejmě na rajčatové sugo na Máma pizzu - recept najdete zde

Ingredience

zralá rajčata
cukr
sůl

Zavařovací hrnec. Šroubovací sklenice.

Příprava

Omytá rajčata si pokrájejte na menší kousky, aby se rychleji rozvařily. Použijte hrnec se silnějším dnem, já používám klasický 5 litrový "papiňák". Pokrájená rajčata posypte lžičkou soli, rychleji pustí vodu.

Rajčata občas promíchejte a přiveďte k varu. Vařte cca 30 minut. Rajčata pouštějí pěnu, dobrým indikátorem, že je vše dostatečně povařeno je, že pěna začne opadávat. Původní obsah se zredukuje asi o 1/4.

Tyčovým mixérem rajčata rozmixujte. Pokud se na povrchu ještě objeví pěna, tak vše ještě povařte tak dlouho, aby zmizela všechna pěna. Na ten 5 litrový obsah ve výsledku přidávám 3 lžíce cukru a 2 lžičky soli.

Pomocí nálevky a naběračky začněte plnit do sklenic. Pečlivě otřete závity sklenic, pokud vám někde ukápl protlak a pořádně sklenice utáhněte.

Nalijte si vodu na dno zavařovacího hrnce, znovu skontrolujte, že všechny sklenice jsou dotažené, někdy potvůrky působením teplého obsahu mají tendence povolit : ) Naskládejte do hrnce a přiveďte na teplotu 98 °C a sterilujte při této teplotě 40 minut.

A je hotovo : )

Co nepodcenit

Sklenice pro zavařování musí být dokonale čisté, radši si je před zavařováním omyjte. Nám se osvědčily šroubovací sklenice, lépe drží. Zavařujte v zavařovacím hrnci, jiné metody (mikrovlnka, trouba) u tohoto receptu nemám vyzkoušené a byla by škoda kdyby vám to kvůli experimentální metodě splesnivělo :(

Přeji hodně dobrých omáček, italských i českých : )

Květa Hovorková

Pěkný recept, letos ho vyzkouším, urodilo se nám hodně rajčátek. Naše a děti milují všechno co je "na červeno".

nevhodný obsah
nahlásit nevhodný obsah

Lucie P.

U nás je tento recept už stálicí. Kdo napařuje a loupe slupky, nebo dokonce pasíruje má můj obdiv. Navíc mi to přijde škoda, protože se sundáním slupek protlak zbaví přirozené vlákniny, která ho sama zahustí. Když nebyly mixéry, tak to bych ještě pochopila, ale to bylo snad ve středověku : )

nevhodný obsah
nahlásit nevhodný obsah

Miluška Zahradníková

Tak tento recept se mi opravdu hodí. Na zahrádce nám dozrává tak 30 kg rajčat. Nemám morálku na loupání slupek, tak systém rozvařit a rozmixovat se mi moc líbí : ) Děkuju Lucko!

nevhodný obsah
nahlásit nevhodný obsah

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat