Jak vyrobit tahini - sezamovou pastu
Je to více než jednoduché. Tahini je nezbytnou složkou pro přípravu dobrého hummusu z cizrny. Pastu si můžete koupit ve zdravé výživě, nebo si vyrobit doma své tahini. Tahini dělá zázraky, má příjemně oříškovou chuť.
Ingredience
200 g světlých sezamových semínek
1,5 lžíce olivového nebo sezamového oleje
Příprava
Rozpalte si nepřilnavou pánev a vsypte na ní sezamová semínka. Restujte je pozvolna cca 10–15 minut na sucho na středním plameni dokud nezezlátnou, začnou uvolňovat olej a pěkně se lesknout. Opatrně, aby jste si semínka nepřipálili, mohly by potom mít nahořklou chuť.
Připravte si kvalitní mixér, vsypte do něj semínka a olej a mixujte, buďte trpěliví, pasta je nejdříve hrudkovitá, tuhá, ale mixováním se postupně uvolní olej ze semínek a vznikne hladká pasta tahini.
Tahini skladujte v uzavřené nádobě v lednici. Vydrží vám i 2–3 měsíce.
Tahini používejte do cizrnového hummusu nebo třeba do pasty z rozmixovaných cuket nebo pečených lilků.
Recepty s použitím tahini:
Recept na hummus s pečenými paprikami
Výborná pomazánka z fazolí
Recept na Hummus
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.