Kalkula�ka hubnut�

Autora následují

Původní příspěvek

Renata Ata Atinka

Marcela Kholova

zdroj nahraný příspěvek

vloženo 20.05.2014

Kváskový chléb

Recept mám od kamarádky, tak jsem pouze překopírovala, ale třeba někoho inspiruje... Na fotografii je už můj první kváskový chléb :-)

Do větší mísy vlijeme „hladový“ kvas a budeme jej 3x „krmit“.

1. krmení (např. ráno, zabere cca 5 min času)

Do kvasu přilijeme 80 g teplé vody a přisypeme 80g žitné chlebové mouky (prodává Globus nebo Kaufland). Dobře promícháme (např. metlou), přiklopíme poklicí, ale neutěsníme (kvásek musí dýchat) a postavíme ideálně na teplé místo (já ho mám na sporáku a jde to taky).
Kvásek začne nabývat a budou se na něm tvořit bubliny. Na konci procesu kvasení klesne (cca za 6-8 hodin nebo přes noc). V té chvíli je opět hladový a můžeme krmit.

2. krmení (večer)

Do kvasu přilijeme 80g teplé vody a přisypeme 80g žitné chlebové mouky, celý proces opakujeme.

3. krmení (ráno další den a odpoledne je kvas hotový)

Do kvasu přilijeme 80 g teplé vody a přisypeme 80 g žitné chlebové mouky.
Když kvásek naposledy klesne, silně nakysle voní po chlebu a je krásně probublaný.

Pečení chleba

Celkem máme 480 g + počáteční díl kvasu a můžeme péct chleba.
Do mísy odvážíme 420 g kvasu, 300 g teplé vody, 1,5 kávové lžičky soli, koření (kmín, koriandr, fenykl, česnek nebo nic z toho), semínka (slunečnice, len), 210 g žitné chlebové mouky a 280 g pšeničné hladké mouky.
Zamícháme (vařečkou nebo mixérem s hnětačem).
Těsto je husté, lepivé a neteče.
Těsto přendáme do formy (silikonovou nevymazáváme, ostatní raději ano např. sádlem) a dáme na teplé místo kynout (nebo do trouby vyhřáté na cca 40°C). Kynutí trvá zhruba 2-3 hodiny. Těsto nejméně 1x zvětší svůj objem.

Pečení:

Pečeme celkem 40-50 min, je třeba pečení vychytat podle vlastní trouby, ale obecně:
Zároveň s chlebem vložíme do trouby vyhřáté na 180°C hrnek (plecháček) s vodou. Před pečením těsto potřeme vodou.
Po 10 min pečení zmírníme teplotu na 160° C a pečeme dalších 30-40 min.
Upečený chléb po poklepání „dutě“ zvoní. Zabalíme do utěrky a necháme na mřížce vychladnout.

Zbylý kvas uložíme (hladový) do ledničky v neuzavřené nádobě (aby mohl dýchat, je ale dobré jej přikrýt víčkem, aby nevysychal).

Před dalším pečením kvas opět 3x dokrmíme a tak budeme mít vždy dostatek na pečení a zbytek na uložení.

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat