Kalkula�ka hubnut�

Autora následují

Původní příspěvek

Martin Dlouhý

Děkujeme sponzorům

kteří umožňují, aby web dieta.cz
mohl být pro Vás bezplatný

Silvie Kočičková

zdroj nahraný příspěvek

uloženo z Snadno a rychle
vloženo 10.06.2013

1 x komentář

Recept na výborný domácí kváskový chléb

Tak hlásím, že jsem se konečně pustil do pečení chleba. Ten můj nebyl tak dokonalý jako ten na obrázku, ale zase mám co vylepšovat : )

Ingredience

Těsto

kvásek na chléb
335 g chlebové pšeničné mouky
30 g chlebové žitné mouky
10 g celozrnné pšeničné mouky
210 g vody
9 g soli

kvásek na chléb

6 g darovaného chlebového kvásku (nebo kvásku ušetřeného z minulého pečení)
65 g chlebové žitné mouky
80 g vody

Všechny ingredience smíchat a nechat zrát v pokojové teplotě 18-20 hodin před pečením.

Příprava

Smíchejte všechny igredience kromě soli. (Já jsem to dělal na pomalou rychlost v robotu). Těsto nechte odpočinout zakryté 30 minut. Potom přisypte sůl a nechte důkladně promíchat a provzdušnit na pomalou rychlost cca 10 minut.

Nechte kynout na teplém místě dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Těsto potom ručně důkladně prohnětejte na pomoučněném válu a několikrát přeložte a nechte znovu kynout dokud se nedostane do velikosti dvojnásobného objemu.

Prohnětejte znovu ručně těsto, několikrát přeložte a vytvarujte bochník. Nechte zase dokynout do dvojnásobné velikosti. Před přendáním těsta jsem ho poprášil moukou. Umístěte do litinového hrnce (chrání chléb před vysoušením), spojenou částí dolu. Bochník jsem rozřízl na vrchu do tvaru malého křížku, aby mohly odcházet páry.

Rozehřejte si troubu na 230 °C. Já jsem bochník pekl v litinovém kulatém hrnci s pokličkou. Jakmile kontrolka dosažení požadované teploty na troubě zhasla, pekl jsem 15 minut na 230°C a potom jsem stáhl teplotu na 175 °C a dopékal dalších 30 miut. Na závěr jsem odklopil pokličku, potřel bochník vodou a dopékal dalších 15 minut, aby vznikla pěkná kůrka.

Nezapomeňte si vždy odendat kvásek (alespoň 6 g) pro další chléb. Přežije ve skleničce přikrytý potravinářskou fólií s drobnými dírkami v lednici. Pokud budete chléb péct každý týden, připravte si chlebový kvásek vždy podle receptu výše a nechte zbytek do dalšího pečení pomalu odpočívat v lednici.

Bylo to dost pracné, ale chléb je fantastický. Asi i díky tomu, že mi dal tolik práce : ) Vzhledově, jak jsem psal, mám ještě co vylepšovat, ale to mi nevadí, naopak, je to výzva : ) Dá se péct o víkendu, kdy se tomu lze věnovat a těsto opečovávat.
civil

Vilo Cibula

Môj prvý chleba nechcel ani pes jesť.......To, že ho máš prasknutý je dobre (iba tupé mladé mamičky chcú bielučký, hladučký...). Odborníci , starí pekári vravia, že tak z chleba "vyfučí" prebytočná kyslosť. Niekto radí dať do trúby i šálku s vodou, nakoľko naše trúby (na pečenie, nie tie v politike..) sú malé a tým pádom príliš vysušujú. Skúsim i podľa Teba! Dík! V.

nevhodný obsah
nahlásit nevhodný obsah

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat

Děkujeme sponzorům

kteří umožňují, aby web dieta.cz
mohl být pro Vás bezplatný