Kalkula�ka hubnut�

Autora následují

Původní příspěvek

Kateřina Lee

Kateřina Šnáblová

zdroj thediva-dish.com

album chléb
uloženo z Svačinkománie
vloženo 12.06.2014

Upečte si domácí chléb s bazalkou

Vyzkoušela jsem tento recept na voňavý, chutný a hlavně zdravý domácí chléb. Není nad vůni čerstvě upečeného domácího chleba. Vybavují se mi vzpomínky z dětství.

Z tohoto množství uděláte 6 chlebových bochánků. Je to časově dost náročné, to říkám hned na začátku, ale většinu času se čeká až si těsto odpočine : ) A to čekání stojí rozhodně za to!

Ingredience

1 sáček (7 g) sušeného droždí
2 1/4 hrnku teplé vody
2 lžíce medu
3 lžíce 100% javorového syrupu
4 lžíce másla, rozehřátého
3 hrnky chlebové mouky (mají v Tescu)
1 hrnek celozrnné hladké mouky
2 hrnky hladké mouky (já mám ráda babiččinu volbu : )
4 lžíce soli
1 hrnek čerstvé bazalky, pokrájené na větší kousky
1/3 hrnku prosa
1/2 cup ovesných vloček
1/4 hrnku plněných semínek
1 lžíce chia semínek (čia semínka - druh šalvěje hispánské, dá se v Čechách sehnat)
1/4 hrnku slunečnicových semínek
1/4 hrnku sezamových semínek
1 bílek

Příprava

V 1/2 hrnku teplé vody si namočte na cca 20 minut proso. Vedle si v malé míse rozmíchejte 1/2 hrnku teplé vody droždí, přidejte med, rozmíchejte a nechte odpočívat 10 minut nebo dokud nevznikne pěkná pěnovitá hmota.

Droždí si přendejte do větší mísy a promíchejte ho ručně nebo v robotu s dalšími ingrediencemi, přidejte máslo, 1 1/2 hrnku teplé vody a 3 lžíce javorového syrupu.

V další míse si smíchejte všechnu mouku se solí. K drožďové směsi přidejte zatím 3 hrnky mouky. Vše pomalu promíchejte do hladka, potom přidejte proso i s vodou, ostatní semínka, vločky a bazalku. Potom přidejte zbývající mouku a vše důkladně promíchejte.

Potom si těsto ještě ručně prohnětejte na pomoučněném válu a vytvořte si bochánek, který nechte cca 1,5 hodiny v míse přikryté fólií odpočívat.

Z těsta si připravte 6 bochánků a dejte si je na pečící papír. Bocháky potřete vaječným bílkem s troškou vody. Bochánky přikryjte fólií a nechte je další 1,5 hodiny odpočívat. Bochánky zdvojnásobí svůj objem.

Předehřejte si troubu na 200 °C a pečte bocháky cca 22–25 minut. Jednou plech otočte, aby se bochánky propekly rovnoměrně ze všech stran.

Na závěr, kdo nehlídá tolik kalorie, doporučuji chléb potřít troškou rozehřátého másla.

Pokud vás zajímají další obrázky přípravy klikněte na obrázek, uvidíte jak si v kuchyni bravurně vede supermáma Arielle, kterou moc obdivuju : )

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat