Příspěvek si uložili
Další příspěvky
 
                                                       
                                        Recept na domácí kysané zelí
Na podzim jsem byla na makrobiotické přednášce paní Dagmar Lužné. Velice mě oslovil recept na domácí kysané zelí pouze ve sklenicích kysané... Celou zimu stále zelí dokvašuji a jde na odbyt, je chutnější než to kupované. Je velkým zdrojem vitamínů. AHA, KDO CHCE RECEPT, TAK SI MUSÍ PŘÍSPĚVEK ROZKLIKNOUT A JE TAM:-)
Na 1 kg zelí potřebujete:
3 dkg - 4 dkg nejlépe mořské soli, má více minerálů , ale už jsem dávala i obyčejnou, ale každý si musí množství vyzkoušet. Mně vyhovují dkg 3.4 cibule
lžička kmínu, já dávám jenom na špičku lžičky
Zelí nakrájím na mixéru, cibuli také, prosolím a nechám chvíli stát. Vymačkávám puštěnou šťávu a cpu do litrových skleniček i s cibulí. Zavíčkuji hlavou ominia, dám do pekáčku, aby štáva netekla po zemi při fermentaci.
Za 3-5 dní je zelí hotové. Poznáte to tak, že víčko se samo zpátky zatáhne, jako když zavařujete. Paní Lužná říkala, že takto vydrží až dva roky. Nám bohužel nevydrží moc dlouho, vždy se sní. Dnes jsem koupila 15 kilo, tak budu zase nakládat.
Dobrou chuť!!! Já mám zelí nejraději zamíchané v br. kaši nebo s hrachem či čočkou.
Můžete ho zjemnit při nakládání tím, že na dno sklenice dáte kousek jablíčka... to nám také radila paní Lužná.
Renata Ata Atinka
Nemáte zač.Ten recept tam byl ,ale když se článek nerozklikne, tak není vidět. Přeji, ať Vám zelí chutná...
Renata Ata Atinka
Také jsem ty výsledky četla, ale v té době jsem už měla v lednici minimálně 3 skleničky svého vlastního zelí, tak jsem zůstala vpohodě. :-)
Květa Hovorková
Atinko, můžete pro nás neznalé přidat do příspěvku návod jak to Vaše zelí připravujete? Byla jsem zděšena výsledky Dtestu, kdy některá testovaná zelí v sobě neměla žádný vitamín C :(
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                         
                                                        
 
                                                         
                                                         
                                                        ![Z tohoto množství těsta uděláte 2 pizzy "velikosti akorát na plech"
=== Ingredience ===
na těsto:
500 g polohrubé mouky (babiččina volba)
350 ml vlažné vody
20 g droždí (½ kostky)
5 lžic panenského olivového oleje
1 lžička soli
½ lžičky cukru
červené sugo na potření pizzy:
1 větší plechovka - loupaná rajčata v nebo domácí protlak recept najdete [http://www.dieta.cz/pin/9b9beae014d685cbc479df263c1d93fc/ zde]
1 malá cibule
2 stroužky česneku
na ozdobu:
my jsme doma našli mozzarelu a šunku
a zbytek ementálu
na vytaženou pizzu z touby jsme potom nastrouhali troušku sýra peccorino
Ideálně by tam měla přijít nakonec, po upečení, ještě čerstvá bazalka, ale tu jsme neměli :)
=== Příprava ===
Do malé misky si dejte všechnu vodu, lehce ohřátou, aby byla vlažná, rozmíchejte v ní droždí a přidejte cukr a trošku mouky, aby měl kvásek co jíst : ) Přikryjte fólií a dejte na teplé místo vzejít. Já protože obvykle bojuju s časem, a jídla, která dlouho trvají mě moc nebaví, tak dávám kvásek do trouby. Jen je třeba skontrolovat, aby trouba nebyla víc než na 40°C, aby jste kvásek "nezabili", teplota by měla být taková ta příjemná opalovací letní : )
Vzešlý kvásek prošlehejte s olejem a solí. Tuto směs vlejte za stálého míchání k mouce.
Chytří lidé říkají, že by těsto nemělo lepit. Naše tedy lepilo. Ale nechtěla jsem do něj přidávat další mouku z obavy aby těsto nebylo moc tuhé a tak jsem ho dala kynout do trouby. Nádobu s těstem přikryjte fólií.
Mezi tím si připravte červené sugo. V malém hrnci si orestujte cibuli, potom přidejte česnek, nechte ho rozvonět a zalijte protlakem, nechte 15 minut povařit, aby se zjemnila chuť česneku a zredukovala tekutina. Ideálně pak sugo rozmixujte tyčovým mixérem, aby bylo hladké. Nechte vychladnout.
Troubu si předehřejte na maximum co vaše trouba dokáže, alespoň 230°C. Opravdu rozpálená trouba je důležitá, aby pizza byla křupavá.
Když vám těsto zdvojnádobí svůj objem, můžete začít tvarovat pizzu. Já jsem si těsto rozdělila na 2 poloviny. Plech jsem si vyložila pečícím papírem. Protože těsto bylo hodně lepivé, posypala jsem ho na povrchu trouškou hladké mouky a začala pomocí dlaní a prstů tvarovat kulatou pizzu. Té lepivosti se nebojte, těsto podle tohoto receptu je opravdu chutné. Kdyby jste ubrali vodu, těsto by sice nelepilo, ale také by bylo po upečení suché jako prkýnko. Okraje pizzy ještě můžete pomocí mašlovačky potřít olivovým olejem. Okraj je potom pěkně zlatavý a přebytečná mouka na povrchu, kterou kste použili pro snadnější tvarování se krásně spojí s těstem.
Kyž se vám podaří vytvarovat přiměřeně kulatou pizzu, pomocí naběračky na ní rozprostřete polovinu vychladlého suga, a potom zdobte tím co máte po ruce. Ještě malá rada, při dalších pokusech jsme dali šunku hned na sugo a na ní sýr, je to lepší, než když je šunka na povrchu, protože se tolik nevysuší. Osvědčilo se mi pizzu nechat ještě tak 10 minut odpočinout, ona ještě nakyne a vytvoří uvnitř takové ty nepravidelné sympatické bublinky : ) A šup s tím do vyhřáté trouby.
Já jsem ještě při vložení pizzy do trouby dala spodní hřev, protože plech je studený, tak aby se pizza stačila prohřát i ze spodu. Pizzu sledujte, aby byla akorát do zlatova, když jí přepečete, bude moc tuhá.
Pečte cca 10 minut. Musíte si otestovat jak vaše trouba umí pizzu péct : )
Na závěr posypte nastrouhaným pecorinem nebo parmazánem, rozkrájejte a servírujte.
Dobrou chuť : )
PS: Ty bochánky vlevo, to jsou speciální pizzy pro skřítky od Barborky : )](/photos/Lucie/small/22c6364b14fe0ab16d2611095e3b5c42.jpg) 
                                                         
                                                         
                                                       
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.