Kalkula�ka hubnut�

Andrej k.

zdroj nahraný příspěvek

vloženo 19.04.2015

2 x uložení

Javorová čistící kúra

Už jsem to tady četl, ale přikládám detailnější popis ))

Javorová čistící kúra

Nebo také limonádová hladovka či tzv. Master Cleanse. Všechny tyto názvy označují očistnou kúru, která vznikla před více než padesáti lety ve Spojených státech.

Původním cílem kúry, jejímž autorem je Dr. Stanley Burroughs, byla léčba žaludečních vředů. Díky své jednoduchosti, snadné dostupnosti surovin a hlavně účinnosti, se tato čistící kúra rozšířila nejprve po USA, poté do Evropy a celého světa. Do Čech se dostávala převážně oklikou z Německa, odkud si lidé vozili i javorový sirup, který nebyl v Čechách dostupný. Není bez zajímavosti, že u nás se kúra často považovala za pouhou redukční dietu.

Proč podstoupit čistící kúru

Cílem javorové kúry je očistit organismus od toxinů a usazenin v těle. Kúra pročistí ledviny a trávicí trakt, žlázy a buňky celého těla, pomůže nám zbavit se nevyužitelného odpadu a usazenin v kloubech a svalech, zlepšuje funkci nervů, účinkuje proti zaneseným artériím a cévám, zlepšuje kvalitu krve a celkově omladí organismus. Působí proti akutním i chronickým problémům. Kožní problémy, zahlenění a různé alergické projevy ustoupí.

Častým dotazem je, zda se jedná o redukční dietu. Doprovodným efektem javorové kúry je ztráta tukové tkáně. Organismus také přestává zadržovat nadbytečnou vodu a to rovněž způsobí úbytek hmotnosti. Po skončení hladovky obvykle dochází k relativně rychlému znovunabytí cca poloviny ztracené váhy. Zda přiberete zpět na původní hmotnost pak záleží pouze na vás a na tom, jak se budete dále stravovat. Ukončení kúry je tím pravým okamžikem pro změnu jídelníčku – tučné, sladké či těžké pokrmy vám totiž zpočátku nebudou vůbec chutnat.

Jak držet limonádovou hladovku

Po dobu nejméně deseti dnů konzumujete pouze limonádu z javorového sirupu

Recept (na 1 sklenici):

2 polévkové lžíce citrónové či limetkové šťávy
2 polévkové lžíce pravého javorového sirupu 1/10 lžičky kajenského pepře (nebo dle chuti) teplá či studená voda (200 - 250 ml - dle chuti)

Denně vypijte 6 – 12 sklenic limonády. Trpíte-li nadváhou, můžete konzumovat méně limonády. Během hladovky je dovoleno pít čistou vodu či mátový čaj, který napomáhá čištění. Nekonzumujte kávu, čaj ani alkohol. Jakékoli jídlo je zakázáno! Nepoužívejte vitaminové či minerální doplňky. Dietu můžete držet dvakrát až čtyřikrát do roka.

Upozornění: Před každou hladovkou je dobré konzultovat u svého lékaře, a to zejména pokud máte nějaké zdravotní problémy.

Několik poznámek k ingrediencím

Používejte vždy čerstvě vymačkanou šťávu z citrónů, které velmi pečlivě omyjte. Ve šťávě mohou zůstat kousky dužiny, pozor však na kůru, která je chemicky ošetřena. Pokud máte možnost použít bio citróny nebo bio limetky, neváhejte. Citrón nejen dodává vitaminy a minerály, ale také pročišťuje a uvolňuje. Používejte pouze pravý 100% javorový sirup, nejlépe v biokvalitě. Javorový sirup obsahuje vyvážený poměr jednoduchých cukrů, a rozhodně nesmí být zaměněn za nějakou náhražku javorového sirupu doslazovanou cukrem či glukózovým sirupem. Javorový sirup dodává minerální látky (sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor atd.) a vitaminy skupiny B. Kajenský pepř je vlastně druh mleté pálivé papriky a je v Čechách k dostání. Usnadňuje trávení, zahřívá a odhleňuje.

Čištění organismu

Během kúry je důležité napomáhat organismu v čištění. I když nekonzumujete tuhou stravu, měli byste jít na velkou stranu minimálně dvakrát denně. Tak se tělo nejlépe zbavuje odpadních látek. Čím lepší je eliminace odpadních látek, tím účinnější je hladovka. K tomuto účelu je vhodné pít bylinkový čaj s projímavými účinky. Vyzkoušejte, který čaj vám nejlépe vyhovuje a snažte se vypít jeden hrnek ráno a jeden hrnek večer. První hrnek si dejte večer před zahájením hladovky. Dalším způsobem důkladného pročištění trávicího traktu je slaný nálev. Ten připravíme smícháním 2 zarovnaných lžiček nejodidované mořské soli s litrem vody. Ráno na lačný žaludek vypijte celý litr slaného nálevu. V ideálním případě projde slaný nálev zažívacím traktem a během hodiny byste se měli několikrát vyprázdnit. Pokud slaný nálev nefunguje, zkuste změnit poměr soli a vody. Princip spočívá v tom, že pokud má slaný nálev stejnou specifickou hustotu jako krev, tak nedochází k eliminaci vody v ledvinách a soli do krevního řečiště, a slaná voda prochází trávicím traktem a funguje jako vnitřní klystýr.

Jak se můžete cítit během hladovky

Můžete zažívat nezvyklé a nepříjemné pocity po dobu několika dní. Příznaky starých nevyléčených nemocí se mohou částečně vracet, ale budou postupně odeznívat tak, jak se s nimi tělo vyrovnává. Bolesti kloubů a hlavy, pocit slabosti, závratě, pocit chladu a dokonce zvracení – to vše můžete zakusit. Mohou vám natéct mandle a dostavit se bolest v krku. Pokuste se to vydržet a po dobu hladovky se trochu šetřete. Jak ukončit hladovkuSprávné ukončení javorové kúry je velmi důležité. Nejlepším signálem k tomu, že můžete ukončit hladovku, je váš jazyk. Během diety se na jazyku vytvoří bílý hrubý povlak. Jakmile tento povlak zmizí a jazyk je hladký a růžový, je tělo vyčištěno.

První den po ukončení hladovky

pijte (pomalu) čerstvě vylisovaný pomerančový džus. Nemáte-li možnost připravit si čerstvý džus z pomerančů, kupte čerstvý džus, který není vyroben z koncentrátu (opět nejlépe v biokvalitě).

Druhý den

pokračujte v pití džusu a odpoledne si připravte zeleninovou polévku (rozhodně ne z prášku či z konzervy!). Polévku připravte z několika druhů zeleniny, z brambor a jednoho či dvou druhů luštěnin. Můžete použít i hnědou rýži, rozhodně však nepoužívejte maso či masný vývar. Pro zlepšení chuti použijte přírodní koření v rozumné míře. Se solí šetřete. K večeři si dejte hlavně polévkový vývar a trochu zeleniny z polévky. K vývaru si můžete dát pár žitných sucharů.

Třetí den

dopoledne pokračujte v pití džusu, k obědu si dejte polévku z předchozího dne, k večeři zeleninu či ovoce podle vlastní volby a úpravy. Žádné maso, vejce, chléb, pečivo, mléko, čaj ani kávu.

Čtvrtý den

můžete zahájit normální stravování. Nyní je ten správný čas ke změnám jídelníčku k lepšímu. Pokud se po ukončení hladovky dostaví zažívací potíže či plynatost, můžete zkusit ještě několik dní v kúře pokračovat.

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat