Marie Dostálová
zdroj nahraný příspěvek
album Polévka je základ
uloženo z Jídlo za které se můžu pochválit
vloženo 22.09.2016
Pestrá polévka s čočkou a hráškovými lusky
Další z vydatných polévek, které vystačí svou sytostí jako hlavní jídlo.
Ingredience
1/2 balení čočky1 plechovka loupaných rajčat (nebo si tam pokrájejte na kostičky čerstvá rajčata)
2 cibule
2 mrkve
1/4 celeru, nakrájeného na malé kostičky
1 brambora, nakrájená na malé kostičky
200 g čerstvých nebo mražených hráškových lusků
1/2 lžíce másla
3 stroužky česneku
1/2 lžičky kmínu
2 lžičky zeleninového vývaru v prášku wurzel (z DM)
2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření
sůl
Příprava
Na másle si orestujte cibulku, aby zesklovatěla, přidejte mrkev nakrájenou na kolečka a pokrájený celer. Orestujte tak, aby se zelenina rozvoněla. Zalijte cca 3 litry vody, část vsákne čočka, část se odpaří. Vsypte propláchnutou čočku, pokrájenou bramboru, loupaná rajčata, wurzel, osolte, okmínujte, přidejte nové koření a bobkové listy a přiveďte k varu a vařte 40 minut. Nechte pokličku lehce odklopenou, aby mohly odcházet páry. Potom do vroucí polévky vsypte pokrájené hráškové lusky a česnek. A polévku vypněte a nechte pod pokličkou 10 minut "odpočívat".Kdo má rád čočku na kyselo může podle chuti ještě přidat lžičku dobrého octa.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.