Kalkula�ka hubnut�

Příspěvek si uložili

Další příspěvky

Renata Ata Atinka

Děkujeme sponzorům

kteří umožňují, aby web dieta.cz
mohl být pro Vás bezplatný

Renata Ata Atinka

zdroj nahraný příspěvek

vloženo 24.05.2013

5 x uložení
4 x komentář

Kváskový chléb

Recept mám od kamarádky, tak jsem pouze překopírovala, ale třeba někoho inspiruje... Na fotografii je už můj první kváskový chléb :-)

Do větší mísy vlijeme „hladový“ kvas a budeme jej 3x „krmit“.

1. krmení (např. ráno, zabere cca 5 min času)

Do kvasu přilijeme 80 g teplé vody a přisypeme 80g žitné chlebové mouky (prodává Globus nebo Kaufland). Dobře promícháme (např. metlou), přiklopíme poklicí, ale neutěsníme (kvásek musí dýchat) a postavíme ideálně na teplé místo (já ho mám na sporáku a jde to taky).
Kvásek začne nabývat a budou se na něm tvořit bubliny. Na konci procesu kvasení klesne (cca za 6-8 hodin nebo přes noc). V té chvíli je opět hladový a můžeme krmit.

2. krmení (večer)

Do kvasu přilijeme 80g teplé vody a přisypeme 80g žitné chlebové mouky, celý proces opakujeme.

3. krmení (ráno další den a odpoledne je kvas hotový)

Do kvasu přilijeme 80 g teplé vody a přisypeme 80 g žitné chlebové mouky.
Když kvásek naposledy klesne, silně nakysle voní po chlebu a je krásně probublaný.

Pečení chleba

Celkem máme 480 g + počáteční díl kvasu a můžeme péct chleba.
Do mísy odvážíme 420 g kvasu, 300 g teplé vody, 1,5 kávové lžičky soli, koření (kmín, koriandr, fenykl, česnek nebo nic z toho), semínka (slunečnice, len), 210 g žitné chlebové mouky a 280 g pšeničné hladké mouky.
Zamícháme (vařečkou nebo mixérem s hnětačem).
Těsto je husté, lepivé a neteče.
Těsto přendáme do formy (silikonovou nevymazáváme, ostatní raději ano např. sádlem) a dáme na teplé místo kynout (nebo do trouby vyhřáté na cca 40°C). Kynutí trvá zhruba 2-3 hodiny. Těsto nejméně 1x zvětší svůj objem.

Pečení:

Pečeme celkem 40-50 min, je třeba pečení vychytat podle vlastní trouby, ale obecně:
Zároveň s chlebem vložíme do trouby vyhřáté na 180°C hrnek (plecháček) s vodou. Před pečením těsto potřeme vodou.
Po 10 min pečení zmírníme teplotu na 160° C a pečeme dalších 30-40 min.
Upečený chléb po poklepání „dutě“ zvoní. Zabalíme do utěrky a necháme na mřížce vychladnout.

Zbylý kvas uložíme (hladový) do ledničky v neuzavřené nádobě (aby mohl dýchat, je ale dobré jej přikrýt víčkem, aby nevysychal).

Před dalším pečením kvas opět 3x dokrmíme a tak budeme mít vždy dostatek na pečení a zbytek na uložení.

Renata Ata Atinka

Martine, kvásek jsem dostala od kamarádky. Myslím si, že kvasnice do pravého kváskového těsta nepatří ani v počáteční fázi. Našla jsem na netu postup, jak se kvásek zakládá, dám ho sem na stránky. Existuje i kvásková mapa, že si nalezneme v místě bydliště, kdo je ochotem kvásek předat dál. Kamrádka kvásek posílala na žádost i poštou. Pokud kvásek neseženeš, jsem ochotná ho taky zabalit do balíčku. Není problém. :-)

nevhodný obsah
nahlásit nevhodný obsah

Martin Dlouhý

Ten počáteční kvas jsi dostala od kamarádky Renato? Známý říkal, že úplně na začátku použil pro vytvoření kvásku klasické droždí a mouku a potom ho už klasicky dokrmoval a nechával žít v lednici do dalšího pečení.

nevhodný obsah
nahlásit nevhodný obsah

Kateřina Lee

To vypadá dobře. Ukládám si do fotoalba a chlebík vyzkouším : )

nevhodný obsah
nahlásit nevhodný obsah

Renata Ata Atinka

Zapomněla jsem připsat, že jsem dávala jenom mouku celozrnnou žitnou a mám doma koupenou grahamovou mouku, tak příště žitnou mouku nakombinuji s grahamovou.

nevhodný obsah
nahlásit nevhodný obsah

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat

Děkujeme sponzorům

kteří umožňují, aby web dieta.cz
mohl být pro Vás bezplatný